Sıkça Sorulan Sorular

Girişim Şirketi Nedir?

Sermaye piyasası mevzuatına göre Türkiye’de kurulmuş veya kurulacak olan, gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan şirketleri ifade etmektedir.

Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Nedir?

Kayıtlı sermayeli olarak kurulan ve çıkarılmış sermayelerini esas olarak girişim sermayesi yatırımlarına yönelten ortaklıklardır.

Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının Faaliyet Kapsamı Nedir?

Ortaklıklar;

a) Tebliğ’de belirtilen esaslar çerçevesinde girişim sermayesi yatırımları yapabilir.

b) Girişim sermayesi yatırımları dışında portföylerini çeşitlendirmek amacıyla, borsada işlem gören veya görmek üzere ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına, borsada ters repo işlemlerine, Takasbank Para Piyasası işlemlerine ve yatırım fonu katılma payları ile TL ve döviz cinsinden vadelivadesiz mevduat ve katılma hesabına yatırım yapabilir. Yatırım fonu katılma payları hariç sermaye piyasası araçlarının alım satımlarının borsa kanalıyla yapılması zorunludur. c) Portföylerindeki girişim şirketlerinin yönetimine katılabilir.

d) Portföylerindeki girişim şirketlerine danışmanlık hizmeti verebilir.

e) Türkiye’deki girişim sermayesi faaliyetlerine yönelik olarak danışmanlık hizmeti vermek üzere yurtiçinde ve yurtdışında kurulu danışmanlık şirketlerine ortak olabilir.

f) Yurtiçinde kurulu portföy yönetim şirketleri ile yurtdışında kurulmakla birlikte faaliyet kapsamı sadece yurtiçinde kurulu girişim şirketleri olan portföy yönetim şirketlerine ortak olabilir.

Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları Girişim Yatırımı Dışında Nelere Yatırım Yapabilirler?

Ortaklıklar girişim sermayesi yatırımları dışında ortaklık portföy değerinin %49’unu aşmamak suretiyle portföylerini çeşitlendirmek amacıyla, borsada işlem gören veya görmek üzere ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına, borsada ters repo işlemlerine, Takasbank Para Piyasası işlemlerine ve yatırım fonu katılma payları ile TL ve döviz cinsinden vadelivadesiz mevduat ve katılma hesabına yatırım yapabilir. Ancak söz konusu yatırımlara ilişkin olarak ortaklıklar için Tebliğ’de sınırlamalar belirlenmiştir.

Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığına Ait Temel Bilgileri Hangi Kaynaklardan Elde Edebilirim?

Bir girişim sermayesi yatırım ortaklığı ile ilgili bilgiye ulaşmanın en kolay yolu, ortaklığın web sitesindeki SPK sürekli bilgilendirme formunda yer verilen esas sözleşme, izahname, sirküler, faaliyet raporları incelemektir. Bunların dışında Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun www.kap.org.tr internet adresinde yer verilen Şirketler bölümünden ortaklıkların yaptığı “özel durum açıklamalarını” ve “finansal tabloları” da takip edilerek ortaklıklarla -özellikle portföylerindeki girişim sermayesi yatırımlarıyla- ilgili güncel gelişmeler takip edilebilir. Aşağıda girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının paylarının halka arzı sırasında ve sonrasında yatırımcıların ihtiyaç duydukları bilgileri içeren temel belgeler açıklanmaktadır.

Girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına ait finansal bilgileri nasıl elde edebilirim?

Girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının muhasebe işlemlerinde ve finansal tablolarının hazırlanmasında, Sermaye Piyasası Mevzuatı’nın standart finansal tablo ve raporlar ile ilgili muhasebe standartlarını düzenleyen tebliğlerine uyulmaktadır.

Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları bağımsız denetim kapsamında mıdır?

Ortaklık paylarının halka arz edildiği hesap dönemi itibariyle girişim sermayesi yatırım ortaklığı, sürekli bağımsız denetime tabidir. Bunun sonucu olarak şirketin finansal tabloları Kurul tarafından listeye alınmış bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından 6. ve 12. ay sonları itibariyle denetlenir.